Vse kar morate vedeti o e-izvršbi

Dobrodošli na blogu izterjave-denarja, kjer se pogovarjamo o tem, kaj narediti ko pride do neplačnika.

Naši blogi so običajno kratki, z video ali grafično vsebino. Najbolj pomembno, niso lekorirani ali namenjeni lepemu pisanju, ampak pomoči vam. Vsebina na spletni strani izraža naše mnenje in naše izkušnje.

V tem blogu si preberite:
– Kaj je sodna e izvršba?
– Večno vprašanje kdaj vložiti izvršbo?
– Namerno zavlačevanja dolžnika
– Dolžnik je pravna ali fizična oseba?
– Kako smo pomagali izterjati 34.560 EUR

Blog - izvršba informacije

Kaj je e-izvršba?

E-izvršba ali sodna izvršba, je sodoben pristop k izvrševanju sodnih odločb, ki se izvaja preko elektronskih komunikacijskih sredstev, kot so e-pošta, elektronski podpisi in spletni portali.

Namen elektronske izvršbe je digitalizacija in avtomatizacija postopka izvrševanja sodnih odločb, kar omogoča hitrejše, bolj učinkovito ter manj stroškovno obremenjujoče reševanje pravnih sporov. E izvršba prispeva k modernizaciji pravosodja ter povečuje dostopnost pravosodnih storitev za vse udeležene stranke.

Za vas smo na voljo na:

M 040 644 779
E info@izterjava-denarja.si

Večno vprašanje kdaj vložiti sodno izvršbo? Naše mnenje

ČIMPREJ! Vsakemu rečemo, ne čakajte, tudi ta proces potrebuje nekaj časa in ni iz danes na jutri. Več pa v posnetku.

Kdaj vložiti e izvršbo?

Zlato pravilo je – ČIMPREJ!

Za vložitev izvršbe je potrebna verodostojna listina, ki je že zapadla. Ni potrebno opominjati ali karkoli drugega. Tudi postopek e izvršba traja in zato vedno priporočamo, da izvršbo vlaga kar se da hitro.

Postopek e-izvršbe na podlagi verodostojne listine na odprte bančne račune v Sloveniji lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, odvisno od več stvari. Če je sodni sistem zelo zaseden, lahko traja dlje, da se vaša zadeva obravnava. Prav tako je pomembno, kako hitro sodelujejo vpleteni, kot so dolžniki in upniki. Če se vsi hitro odzovejo, bo postopek potekal hitreje. Poleg tega lahko trajanje vpliva tudi kompleksnost vašega primera – če je zapleten, bo morda trajalo dlje, da se ga reši.

V povprečju pa lahko pričakujete, da bo postopek trajal nekaj tednov do nekaj mesecev. Opozorilo velja, da določeni dolžniki poznajo procese in namerno zavlačujejo.

Namerno zavlačevanje dolžnika

Žal se tudi to dogaja. Dolžniki, ki poznajo delovanje e izvršba in poznajo procese in “finte”, velikokrat namerno zavlačujejo, da si kupijo čas.

Največkrat zavlačujejo tako, da ne dvignejo pošte, tisti res pravi eksperti pa vlagajo ugovore, češ da ne pozna računa, ki ga upnik navaja. Žal se tega ne da prehiteti ali obiti, tako da v takih primerih je strpnost nujno potrebna.

Dolžnik je pravna ali fizična oseba?

E Izvršba se lahko nanaša na dolžnika, ki je lahko tako pravna kot tudi fizična oseba.
Torej, ne glede na to, ali je dolžnik pravna ali fizična oseba, lahko pride do izvršilnega postopka, če dolžnik ne izpolni svojih finančnih ali drugih obveznosti.

Pravne osebe: Pravne osebe so podjetja, organizacije, društva ali ustanove, ki imajo pravno osebnost in so zato sposobne sklepati pogodbe in imeti dolžnosti. Izvršilni postopek proti pravni osebi lahko zajema e-izvršbo na njenih finančnih sredstvih, kot so denarna sredstva na računih, terjatvah ali drugih premoženjskih sredstvih.

Fizične osebe: Fizične osebe pa so posamezniki, posamezniki kot državljani. Tudi proti fizični osebi se lahko sproži izvršilni postopek, če ta ne izpolni svojih obveznosti, na primer plačila dolgov, odškodnine ali drugih obveznosti. E Izvršba na fizični osebi se lahko nanaša na blokado bančnih računov, izterjavo dolgov iz plač ali drugih virov dohodka, zaplembo premoženja itd.

POMEMBNO: Za izvršbo fizične osebe, boste potrebovali njen EMŠO in opcijsko TRR.

Blog - izvršba SOS

Kako smo pomagali izterjati 34.560 EUR

Mi se ukvarjamo z vlaganjem izvršb, pri čemer se trudimo, da bi pridobili nazaj avanse in izrazimo svoje mnenje, ko naletimo na neplačnike.

Naš cilj je pomagati upnikom, in smo uspešni v večini primerov. Zadnja analiza je pokazala, da smo bili uspešni v 85% primerih. Če že na začetku vidimo, da ni možnosti za uspeh, zavrnemo sodelovanje.Naš cilj ni zgolj pobiranje denarja, ampak predvsem pomagati upnikom rešiti njihove finančne težave.

Največ nam pomeni mnenje naše stranke, zato jih vedno radi nekaj navedemo!

Danes izpostavimo XY d.o.o. podjetje iz Maribora (XY je izmišljeno ime zaradi varstva podatkov), ki smo mu tri dni nazaj izterjali preko portala e izvršba 34.560 EUR. XY d.o.o. je dobavljalo neke materiale za podjetje v Slovenj Gradcu in vse je potekalo gladko, pol leta nazaj. Njihova stranka je kar na enkrat začela slabo plačevati in glede na dolgoletno sodelovanje tega niso takoj opazili.

Zaradi valutacije 60 dni in samih dobav, se je dolg iz 3.200 EUR kot bi mignil nabral v vrednosti 34.560 EUR. Hvala bogu, je bil direktor podjetja hiter in je ustavil vse dobave ter takoj sprožil e izvršbo.

Skupaj smo uspeli dobiti poplačano vse, in sodelovanje upnika in dolžnika se nadaljuje, le da so zelo previdni!
 

To je njihov odziv povzet s telefonskega pogovora, ko so nas obvestili o plačilu:

“YES, YES, YES! Vse smo dobili plačano. Ne morete verjeti kako sem vam hvaležen. Ne predstavljam si, da bi nam ta denar ostal zunaj. Hvala stokrat”

Zaključek

V zaključku lahko povzamemo, da e-izvršba prinaša sodoben način izvrševanja sodnih odločb preko spleta. Veliko je pasti in namernega zavlačevanja, ampak ja najboljši način za hitro terjanje.

Če tudi vi potrebujete nekoga, da vloži izvršbo namesto vas, smo na voljo na spodnji kontakt.

Za vas smo na voljo na:

M 040 644 779
E info@izterjava-denarja.si


    Preberi tudi: