Kako do vračila avansa ali are, če izvajalec samo obljublja ali izgine

Dobrodošli na blogu izterjave-denarja, kjer se pogovarjamo o tem, kaj narediti ko pride do neplačnika, kakšne so opcije in kaj vse smo že videli. Tokratni blog je naslovljen na problematiko ko naročnik izvajalcu preda aro ali avans, izvajalec pa zgine ali samo obljublja.

Naši blogi so običajno kratki, z video ali grafično vsebino. Najbolj pomembno, niso lekorirani ali namenjeni lepemu pisanju, ampak pomoči vam. Vsebina na spletni strani izraža naše mnenje in naše izkušnje.

V tem blogu si preberite:
– Kaj je ara ali avans?
– Katera branža je najbolj problematična?
– Kako dobiti vrnjen avans ali aro?
– Zgodba Anžeta in Maje in njunih 6.000€ za betonske stopnice
–  Izvršba = hitra rešitev za vračilo avansa ali are?

Blog - vračilo avansa

Kaj je avans ali ara?

Avans in ara sta finančna pojma, povezana z izvajanjem storitev ali dobavo blaga.

Avans: Avans je delno plačilo, ki ga kupec izvrši prodajalcu ali izvajalcu storitve pred opravljenim delom ali dobavo blaga. Namenjen je zagotovitvi zavezanosti strank in pogosto služi kot zagotovilo, da bo stranka izpolnila svoje obveznosti. Avans se običajno odšteje od končnega zneska plačila.

Ara: Ara je denarna vsota, ki jo stranka plača kot varščino ali zagotovilo, da bo zagotovljeno izpolnitev pogodbenih obveznosti. Ara se lahko zahteva kot del plačila ali kot ločena transakcija. V primeru, da stranka ne izpolni svojih obveznosti, lahko izvajalec zadrži ara kot kompenzacijo za morebitne izgube ali stroške. Tako avans kot ara sta pogosto uporabljena v poslovnih transakcijah kot način za zavarovanje pogodbenih obveznosti in zmanjšanje tveganja za obe strani.

Oba pojma sta v zadnjem času zelo dobra mehanizma za goljufije.

Naše izkušnje z vračilom avansa ali are:

Za vas smo na voljo na:

M 040 644 779
E info@izterjava-denarja.si


  Gradbeništvo, branža iz kjer prihaja največ zgodb

  Največ goljufij v zvezi z avansi ali arami v Sloveniji izvira iz gradbene panoge zaradi več dejavnikov:

  Visoki stroški in dolgoročni projekti: Gradbena dela pogosto zahtevajo visoke stroške za material, delo in opremo. Ker so projekti pogosto dolgoročni, je za izvajalce in stranke običajno potrebno plačilo avansa ali ara za zagotovitev začetka dela. To visoko finančno tveganje lahko privabi goljufe, ki izkoristijo ta sistem.

  Kompleksnost gradbenih projektov: Gradbena dela so pogosto kompleksna in zahtevajo sodelovanje različnih izvajalcev, podizvajalcev in dobaviteljev. To ustvarja večje možnosti za goljufije, saj lahko ena stranka izkoristi pomanjkljivosti v sistemu za izogibanje plačilu avansa ali ara.

  Omejen nadzor in regulacija: Gradbena industrija je lahko manj regulirana kot druge industrije, kar povečuje možnosti za nezakonito ravnanje. Pomanjkanje nadzora in transparentnosti lahko omogoči goljufom, da izkoristijo slabosti v sistemu.

  Nihanje cen materiala in dela: Nihanja v cenah materiala in dela lahko povzročijo težave pri izpolnjevanju pogodbenih obveznosti. To lahko privede do situacij, kjer izvajalci ne morejo izpolniti svojih obveznosti in strankam ne vračajo avansa ali are. Zaradi teh in drugih dejavnikov je gradbena industrija pogosto tarča goljufij v zvezi z avansi ali arami v Sloveniji.

  Pomembno je, da stranke in izvajalci skrbno preučijo in dokumentirajo vse transakcije ter se zanašajo na ustrezne pravne in varnostne ukrepe za zaščito pred goljufijami.

  Kako dobiti vrnjeno aro ali avans?

  Če ste kot stranka v določeni transakciji vnaprej plačali avans za storitve ali blago, ki vam niso bili dostavljeni ali izvedeni, obstaja več korakov, ki jih lahko storite, da poskusite dobiti vrnjen avans:

  Pogovorite se s ponudnikom: Najprej se obrnite na ponudnika ali prodajalca, kateremu ste predali aro ali avans. Pojasnite svoje težave in zahtevajte vrnitev avansa. Včasih je mogoče rešiti zadeve na prijazen način, brez vključevanja pravnih postopkov.

  Pisna zahteva za vračilo: Če pogovor s ponudnikom ni uspešen, poskusite poslati pisno zahtevo za vračilo avansa. V pismu navedite podrobnosti transakcije, vključno s podatki o plačilu, pogodbenimi obveznostmi in zahtevajte, da vam vrnejo avans v določenem roku. ( To za vas lahko opravimo mi )

  Preverite pogodbo / predračun: Preverite pogodbo, ki ste jo sklenili s ponudnikom, in preverite, ali vsebuje določbe o vračilu avansa v primeru ne-dostave ali neizpolnitve pogodbe s strani ponudnika. Če takšne določbe obstajajo, se sklicujte nanje v vaši zahtevi za vračilo. Predračun se smatra tudi kot dokument v takšni zadevi, v kolikor gre za nakazilo preko TRR.

  Pravna sredstva: Če ponudnik ne odgovori na vaše zahteve ali zavrne vračilo avansa, se lahko obrnete na pravna sredstva. Lahko se posvetujete s pravnim svetovalcem ali odvetnikom, ki vam lahko pomaga pri uveljavljanju vaših pravic preko sodnega postopka ali alternativnih metod reševanja sporov, kot je mediacija.

  Zgodba Anžeta in Maje in njunih 12.000€ za betonske stopnice

  To je zgodba ki se nas je resnično dotaknila.

  Družina je najela posojilo pri banki za gradbena dela in en del te prenove so bila tudi betonska dela in betonske stopnice v vrednosti 12.000€. Naročnika sta preko banke iz posojila poravnala 100% avans za izvedbo del, izvajalec pa je čez noč dobesedno izginil. Poglejte kako smo rešili 8.000 v videu zgoraj.

  Več v videu zgoraj!

  Izvršba = hitra rešitev za vračilo avansa ali are

  Je res, ampak samo če imate dokumente urejene. Avans ali aro lahko izterjate tudi preko postopka izvršbe. Kaj je izvršba, si preberite tukaj.

  70% naročnikov nima ustrezne dokumentacije, kadar se zapletejo v prevaro z avansi ali aro, to pa zato ker so tudi izvajalci, ki to izigravajo “prekaljeni mački” in namensko peljejo v smer, da je dokumentacija slaba.

  Če imate račun ali predračun po katerem ste plačali avans ali aro in ste nakazilo opravili preko bančne transakcije ste v boljši poziciji kot 70% ostalih ki imajo podobno težavo.

  Svetujemo, da se postopek izvršbe začne čimprej, saj tudi sam postopek traja. Na to tematiko smo sestavili ločen blog, ki ga PREBERETE TUKAJ.

  Zaključek

  Spoznali smo zadnje čase zelo pogosto goljufijo in sicer goljufija z avansi in aro. Goljufija, ki je najbolj prisotna v gradbeni industriji, ampak se hitro širi tudi iz nje, V blogu smo pogledali kaj si mi mislimo o tem in kako mi to rešujemo.

  Želimo si, da nas nikoli ne boste potrebovali.

  Za vas smo na voljo na:

  M 040 644 779
  E info@izterjava-denarja.si

  Preberi tudi: